کم کم هوا رو به گرمی میرود و یکی از خطرناکترین آفت های گوجه فرنگی مخصوصا در گلخانه ها فعال میشود … آفت توتا است.
👈برای پیشگیری از انتقال آفت از کشت قبلی به کشت جدید باید تمام بقایای گیاهی و علفهای هرز درون و اطراف گلخانه معدوم گردند
👈برای جلوگیری از ورود حشرات بالغ به درون گلخانه ها باید از تورهای ضد حشره مناسب در منافذ گلخانه ها استفاده گردد. وتورهائی که برای جلوگیری از ورود شته استفاده می گردند (۶-۹ سوراخ در هر سانتی متر مربع) برای مقابله با توتا مناسب است. و در ضمن باید تمام دیوارها و سقفهای پلاستیکی گلخانه ها ترمیم گردند و درب ورودی دارای اتاقک ورودی مجزا باشد.
👈از نشاءهای سالم عاری از آفت استفاده گردد برای اطمینان از سالم بودن نشاءها از تله های فرمونی فروئیدی در محل تولید نشاء ها استفاده گردد
🧩مبارزه غیر شیمیائی بر علیه مراحل مختلف رشدی آفت توتا
👈استفاده از حشرات شکارچی همچون
(Nesibug) tenius Nesidiocoris و Macrolophus (Mirical)caliginosus
که بر روی تخم و لارو سنین اولیه توتا موثر می باشند و آنها را پارازیته می کنند. و باید توجه داشت که این شکارچیها باید در همان مراحل اولیه درمحل مستقر گردند و در صورت لزوم و جهت حصول اطمینان در هفته نخست چندین بار نسبت به استفاده از شکارچیها اقدام گردد که در این راستا باید دو مورد مهم را مد نظر داشت:
♦برای جلوگیری از برهم خوردن جمعیت بومی شکارچیها از کاربرد آفت کشهای با طیف وسیع در مزارع هوای آزاد گوجه فرنگی خودداری گردد
♦تاخیر در برگریزی به افزایش نسبت Nesidiocoris و Macrolophus در طبیعت کمک می کند
👈فرمونهای فروئیدی که در آب تشتکهای تله ها استفاده میگردد می تواند بسیاری از حشرات بالغ و به نسبت ۳۰۰عدد در هر تله را در روز شکار کند و این تعداد باعث کاهش تولید مثل در جمعیت آفت می گردد و با توجه به موقعیت باید بین ۲۰-۵۰ تله در هر هکتار گلخانه باید نصب گردد و هر ۶-۴ هفته نسبت به تعویض کپسولهای فرمونی اقدام گردد و همچنین لازم است چندین تله در اطراف گلخانه ها نیز نصب کرد.
👈اگر آلودگی در نواحی گرم گلخانه صورت گیرد باید نسبت به معدوم کردن برگها و میوه های محتوی لارو اقدام نمود
👈لاروها در طول دوره رشد خود چندین بار از کانالها خارج می گردند و استفاده از اسپری باسیلوس تورینجنسیس در این مرحله می تواند باعث از بین رفتن الروها و در نتیجه کنترل آفت گردد. بهرحال به خاطر داشته باشید که اسپری باسیلوس تورینجنسیس می تواند باقیمانده ای روی میوه از خود به جای بگذارد لذا فقط در مراحل اولیه رشد محصول از آن استفاده گردد.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
⛔مبارزه شیمیائی
روشهای فوق الذکر ممکن است برای کنترل آفت کافی نباشد. در این حالت اقدامات شیمیائی به منظور پائین نگه داشتن آفت در سطح آستانه اقتصادی لازم است.
به کاربردن آفت کشهای با پایه اسپینوساد(Spiosad ) وایندوکساکارب(Indoxacarb )بهترین اثر را نشان داده است اما ممکن است بر کنترل بیولوژیکی آفت و یا گرده افشانی طبیعی تاثیرگذار باشد به هر حال این سموم باید طبق مقادیر توصیه شده مصرف گردند و دفعات سمپاشی در هر فصل جهت جلوگیری از ایجاد مقاومت در حداقل باشد و بهرحال در زمان به کاربردن سموم شیمیائی با کارشناسان گیاه پزشکی مشورت نموده و اثر آنها را بر روی دشمنان طبیعی در نظر گرفت.
☠⚠سموم کنترل کننده
♾پروکلیم فیت (لوفنورون + امامکتین بنزوآت)
♾تاکومی (فلوبندیامید)
♾اویسکت (تیوسیکلام هیدروژن اکسالات)
♾ولیوم تارگو (آبامکتین + کلران ترانیلی برول)
♾ بلت (Belt) (فلوبندیامید)
♾کوراژن( coragen)( کلران ترانیلی برول)
♾ اسکورت (امامکتین بنزوآت) +انتگرا (Polyalkyleneoxide+modified)(Heptamethyl +trisiloxane
♾آلونز (آبامکتین + انتگرا
📛کراون (کلروفنآپیر)
📛اسپید ابرون( سپیرومسیفن+ آبامکتین