یکهزار و ۱۱۵ هکتار از این اراضی استان زیر کشت گلخانهای شامل ۴۹۵ هکتار فضای گلخانهای و ۶۲۰ هکتار در فضای باز است.
کشت گل و گیاههای زینتی و سبزی و صیفی در اراضی گلخانهای این استان برای پنج هزار و ۶۰۰ نفر اشتغال ایجاد کرده است.
۱۵۰ میلیون بوته گیاهان فصلی و نشایی، ۲۷۰ میلیون شاخه گل شاخه بریده، ۵۲ میلیون گلدان گل گلدانی و ۸۸ میلیون اصله درخت و درختچه زینتی سالانه در استان مرکزی تولید میشود و استان مرکزی در زمینه تولید گلهای فصلی و نشایی مقام نخست، گل شاخه بریده مقام دوم، گل گلدانی و درخت و درختچههای زینتی مقام سوم را دارد که نشان از جایگاه قدرتمند کشاورزی این خطه بهویژه کشت و کار گلخانهای است.
۲۷۰ میلیون گل شاخه بریده و ۵۲ هزار تن محصولات سبزی و صیفی سالانه در گلخانههای استان مرکزی تولید میشود که ظرفیتی قابل ملاحظه است.
سطح زیرکشت محصولات گلخانه ای استان هم اکنون ۷۴۰ هکتار بوده که براساس برنامه هدف گذاری شده، یعنی تا پایان سال ۱۴۰۸ باید به پنج هزار و ۵۰۰ هکتار برسد.
در افق ۱۰ ساله از سال ۹۸ تا سال ۱۴۰۸ باید ۲ هزار هکتار از فضای روباز محصولات کشاورزی استان به واحدهای گلخانه ای تبدیل شود که این مهم با کمک دولت، سرمایه گذاری بخش خصوصی و همکاری کشاورزان و مردم امکان پذیراست.
از ابتدای امسال ۱۹ واحد گلخانه جدید در شهر محلات با مساحت ۳۳ هزار و ۱۵۸ متر مربع احداث و به گلخانههای شهر محلات افزوده شده است و اکنون در مجموع ۷۰۰ گلخانه در این شهرستان فعال هستند.
با توجه به اینکه بخش اعظم صادرات از گلخانههای ما به دلیل مشکلات ناشی از تحریمها از کانالهای غیررسمی انجام میشود آمار دقیقی نداریم.
گر چه در ۶ ماهه نخست امسال برای ۱۹ محموله که بالغ بر ۸۸ هزار و ۱۵۰ گلدان را شامل میشود برای صادرات به کشورهای کویت، عمان و عراق گواهینامه قرنطینه صادر شده اما صادرات از کانالهای غیررسمی بیشتر است.
تعداد گلخانههای سراسر استان را ۱۲۰ مورد است و در حال حاضر ۱۲۰ گلخانه مشغول فعالیت هستند و ۵۰ گلخانه دیگر در دست ساخت است که این تعداد تا کنون برای ۵۰۰ نفر به صورت مستقیم و ۴۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم در سطح استان اشتغالزایی کرده است.
مدیرکل جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه بیشترین گلخانهها و اولین گلخانه در شهرکرد تاسیس شدند، اظهار کرد: صیفیجات، گل رز شاخه بریده و نهال درختان میوه بیشترین محصولاتی هستند که در گلخانههای استان کشت میشود.
از ابتدای اجرای طرح توسعه گلخانه تا پارسال ۳۰ هکتار گلخانه در استان احداث شده بود که با توجه به استقبال کشاورزان و همچنین ارائه تسهیلات، پارسال هفت هکتار گلخانه به مساحت گلخانههای استان افزوده شد.
احداث ۱۹.۱ هکتار گلخانه دیگر نیز در استان در دست اجراست که بیش از ۷۰ درصد پیشرفت فیریکی دارند و تا پایان سال به بهرهبرداری خواهند رسید.
امسال موافقت اصولی توسعه کشت گلخانه برای ۲۰۰ هکتار جدید نیز صادر شده است.
۵۰۰ واحد گلخانهای با ۱۹۰ هکتار مساحت در استان همدان ایجاد و فعال شده است، سال ۱۳۹۹ بیش از ۴۵ هکتار گلخانه در استان احداث شد و در حال حاضر نیز طرح ایجاد هشت هکتار گلخانه جدید در دست اجراست و همچنین احداث ۴۲۰ هکتار مجتمع گلخانهای دیگر نیز در مرحله برنامهریزی، مطالعه و احداث زیرساخت است.